Телефон за контакт

0876 55 30 99

Работно време

Пон - Нед 08:30 - 20:00

Пишете ни

info@rusestroy.com

Черупкови покриви и ремонт на черупкови покриви

черупкови покривиПри ремонт на покриви тези стремена се сгъстяват в зоната на чупката на дължина, определена от ъгъл ¾ А, и са на разстояние едно от друго, по-малко от 15 d, отколкото в другите участъци. Горната натискова армировка при прекъсване се продължава на разстояние (15-20) d зад сечението, в което е необходимо това изчисление. При ремонта на покрив ъглите на рамките при начупени ригели може да се армират и със заварени скелети. Рамковият ъгъл при съединяване на стойка с ригел и нейното конструиране и армиране е едно от най-отговорните места на рамковите конструкции.

В този ъгъл се извършва пренасянето на огъващият момент и на съответните усилия на опън и на натиск от ригела и стойката. В този ъгъл опънът се явява отвън, а натискът отвътре. Особеността в напрегнатото състояние на рамковия ъгъл със и без закръгление, където напреженията се увеличават по диагонално сечение. При ремонт на покривната конструкция напреженията в еластичен стадий се вижда отклонението в закона на разпределението им в сравнение с праволинейните участъци на ригела или стойката.

Характерно е, че без закръгление на вътрешният ъгъл натисковите напрежения са големи, височината на натисковата зона е малка, напреженията на опън се увеличават. При увеличаване на радиуса на закръгление натисковите напрежения намаляват, височината на натисковата зона се увеличава и напрежението на опън се намалява. Напреженията на опън в края са равни на нула. От това се вижда благоприятното влияние на вутите.